Vezeték nélküli riasztó

A vezeték nélküli riasztók elsődleges jellegzetessége a nevéből adódik. Nincsenek a falon végigfutó vezetékek, illetve nincs nyoma a szerelésnek. A vezeték nélküli riasztórendszerek egyik előnye, hogy a telepítési munkálatok gyorsan és egyszerűen végezhetőek, nem kell különösebb szerelési munkálatokkal számolni. Mivel ezeknek a riasztó rendszereknek az ára az elmúlt években egyre inkább széles körben elérhetővé vált, így megnövekedett az igény a vezeték nélküli riasztó rendszerek használatára. Annyit tudni kell ezekről a berendezésekről, hogy egy-két évente kénytelenek vagyunk az elemek cseréjét elvégezni.

Vezetéknélküli riasztó legfőbb felhasználási területe

Sok lakóház építése során a sorjázó feladatok mellett nem kapnak elegendő figyelmet az otthon biztonságtechnikai kérdései. Nem csoda tehát, ha a riasztó rendszer szükségességére már csak akkor szentelnek figyelmet, mikor a lakóház teljesen elkészült és a család beköltözik. Mivel a vezetékes riasztó rendszerek vezetékezése utólag a lakásban felfordulást okozna, ezért a vezeték nélküli megoldások nyernek teret. Így senkinek sem kell lemondani sem a biztonságról, sem az otthona épségéről.

Vezeték nélküli riasztók fejlődése

Néhány évvel ezelőtt még még jelentős különbségek léteztek a vezetékes és a vezeték nélküli riasztók között. Ez a különbség elmondható volt a megbízhatóság és az ár tekintetében is. Korábban a vezeték nélküli vagy rádiós betörésjelző rendszereket nem tartották megfelelően biztonságos megoldásnak, a hatástalanításuk sokkal könnyebbnek bizonyult, mint a vezetékes társaiknál. A ma használatos vezeték nélküli megoldások nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban, ennek köszönhetően mára ugyanolyan megbízható rendszer építhető ki velük, mint a vezetékes alkalmazásokkal. Ugyanakkor a két megoldás közötti árkülönbség is nagyban mérséklődött.

A vezeték nélküli riasztók, illetve a rendszer rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymás között és saját tápellátással rendelkeznek, aminek köszönhetően nincs szükség hálózati táplálásra.