Riasztó szett

A riasztó rendszerek felépítése tapasztalt szakembert kíván, aki kellő jártassággal összeállítja az otthonunk védelmét kellően ellátó biztonságtechnika rendszert.

A riasztó központ a riasztó rendszer központi egysége, amely figyeli az érzékelőktől kapott jeleket és felelős a környezet állapotváltozása esetén elindítani a fény- vagy hangjelzést. A riasztó központ kapacitását jelentheti az az adat, ami meghatározza, hány érzékelővel képes dolgozni. A riasztó központok választéka igen széles, a legtöbb esetben érdemes szem előtt tartani a bővíthetőséget.

A kezelő berendezés a riasztó rendszerek be-, illetve kikapcsolását szolgálja, de egyéb funkciók ellátására is használatos. Segítségével tűzjelzés vagy akár orvos hívás is leadható. Egy riasztó rendszeren belül a központhoz több kezelő is csatlakoztatható, aminek köszönhetően egy nagyobb területű ház különböző pontjairól is kezelhető a rendszer.

A mozgásérzékelők a riasztó rendszerek alapvető funkcionális berendezései, amelyek érzékelik az emberi test hője által generált változásokat, illetve ezeknek a hőmérséklet változásoknak köszönhetően lép életbe a riasztás. A rendszerek kisállat védelemmel vannak ellátva, aminek köszönhetően a lakásban szabadon mozgó cicák és kutyusok nem idéznek elő riasztást.

A nyitásérzékelők felhasználási területe elsősorban a bejárati ajtókra vonatkozik. A riasztást az egymástól eltávolodó két mágnes generálja.

A füstérzékelő az égő anyag által a levegőbe juttatott részecskéket érzékeli és ebből adódóan ad ki riasztást. A füstérzékelők akkor is riasztást adnak, ha a riasztó rendszer nincs bekapcsolt állapotban. Elsődlegesen a konyhában, a kazánnál és a gyerekszobákban javasolt a használatuk.

A szén-monoxid mérésére a CO érzékelő tökéletes eszköz. Érdemes megjegyezni, hogy léteznek olyan típusok, amelyeket a riasztó rendszerre tudunk csatlakoztatni. Ha Ön fontosnak tartja a szén-monoxid elleni védekezést, illetve az otthonában fennáll a szén-monoxid kibocsájtás veszélye, akkor mindenképpen érdemes ilyen érzékelőt beszerelnie.

Az akkumulátorok biztosítják a riasztó rendszer készenléti állapotát áramszünet esetében.