Riasztó szerelő

A riasztó szerelő, illetve a riasztó telepítő az a személy, aki olyan biztonságtechnikai rendszert épít fel, amely illetéktelen behatolások esetén azonnali hang- vagy fényjelzést produkál. Abban az esetben, mikor riasztó rendszerre van szükségünk, tekintsük át a megbízható cégek ajánlatait és válasszunk a számunkra megfelelő megoldások közül!

A beszerelés

A riasztó szerelő a helyszíni felmérés és az igények meghallgatása után, illetve az esetlegesen vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével megtervezi azt a riasztó rendszert, amely a leginkább megfelel az otthonunk védelmére. Ennek a tervezésnek a keretében kiderül, milyen típusú és milyen mértékű riasztó rendszer megoldásokra van szükség, illetve a beszerelés milyen munkálatokkal jár.

Mivel a legtöbb esetben a riasztó rendszerek vezetékes megoldással épülnek fel, ezért a kábelezés szükséges munkálat. Ezek a kábelek elrejthetőek a falba, ami esztétikailag a legjobb megoldást kínálják, viszont felfordulást okoz és a telepítés után egyéb munkálatokat tesznek szükségessé. A kábelcsatornák használata sokkal egyszerűbb megoldást jelent, amennyiben ezzel a módszerrel nem okozunk esztétikai rendetlenséget.
A rendszer több elemét a falra kell erősíteni, ez fúrással jár.

Miután a rendszer egyes elemei a helyükre kerültek, következhet a riasztó rendszer üzembe helyezése. Ez magába foglalja a programozás fázisát, amikor a riasztó szerelő elvégzi a már áram alá helyezett rendszer konfigurálását és beállításait. A konfigurálást csak egyszeri esetben kell elvégezni, tehát a tulajdonosnak nincs szüksége efféle szakmai tudásra a rendszer használatához. A felhasználó úgynevezett mester kóddal tud beállításokat elvégezni, amellyel lehetőség nyílik a felhasználói kódok alkalmazása, a dátum/idő beállítás, eseménynapló áttekintése, a zónák kiiktatása.

Az utolsó fázisban a riasztó szerelő ismerteti a rendszer használatát, amelyhez rendszerint kezelési útmutató is tartozik, felhívja a figyelmet az esetleges tudnivalókra, az alapvető beállítási lehetőségekre. A riasztó rendszerek használata nem igényel széleskörű műszaki jártasságot.