Riasztó rendszer és rendszerek

A riasztó rendszer az egyik legismertebb és legáltalánosabban használt biztonságtechnikai rendszerként jellemezhető, amely nagy hatékonysággal lehetetleníti el az illetéktelen behatolások észrevétlenségét, ezáltal növelve az otthonunk és értékeink biztonságát. A riasztó rendszerek megtervezésére és telepítésére mindig olyan céget kell választanunk, aki megbízható háttérrel rendelkezik, ebből adódóan nyugodtan beengedhetjük a lakásunkba, láthatja az otthonunkban fellelhető értékeket és ismerheti a biztonsági rendszerünk minden pontját. Nem hiába szoktuk mondani, hogy a riasztó rendszerek szerelése nagyfokú bizalmat igénylő munka.

Sajnos sokan már csak akkor döntenek a riasztó rendszer telepítése mellett, mikor már megtörtént a baj és illetéktelen behatolók kárt okoztak. Ekkor felmerül a kérdés, vajon mit tehetnénk, hogyan védekezhetünk, hogy hasonló eset soha többé ne fordulhasson elő. A mechanikai védelem (ablakrácsok, erős kapu, megerősített bejárati ajtó, biztonsági zárak, stb.) nagy segítség, ám professzionális védelmet a biztonságtechnika modern eszközei szolgáltatnak, mint amilyenek a riasztó rendszerek.

Riasztórendszer kiválasztása

Amikor úgy döntünk, hogy az otthonunkat riasztórendszerrel védjük és ezáltal szeretnénk biztonságot elérni a családunk és az értékeink számára, akkor alapos körültekintést igényel a riasztó rendszer kiválasztása.
A megfelelő cég kiválasztása fontos kérdés. A bizalmi tényező mellett érdemes olyan biztonságtechnikai cég mellett döntenünk, amely megfelelő szakértelemmel és referenciával rendelkezik és amely hasznos tanácsokkal, javaslatokkal lát el bennünket. Roppant fontos, hogy a feltelepített riasztó rendszer tökéletesen ellássa feladatát és a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa számunkra, ezért a szakmai tanácsokat érdemes meghallgatnunk.

Amikor megtaláltuk azt a céget, amely megfelelőnek látszik és amelynek bizalmat szavazunk, kérjünk árajánlatot! Ekkor megtörténik az igényeink, a lakóépület tulajdonságainak és a védendő értékek nagyságának figyelembe vételével elkészített riasztó rendszer telepítése és átadása. Az átadást követően a telepítő cég szakemberei bemutatják a rendszer működését, felhívják a figyelmet az alapvető tudnivalókra, illetve megtanítják a használatát.

Riasztórendszerek bővítése

Maguk a riasztórendszerek önmagukban nem képesek megakadályozni az illetéktelen behatolásokat, a szerepük a behatolás jelzésében nyilvánul meg. Annak érdekében, hogy ezt a feladatukat a lehető legnagyobb hatékonysággal láthassák el, a riasztó rendszerek megtervezése, összeállítása és bővítése számos kritérium alapján történhet. Ebből adódóan az esetek nagyban különbözhetnek egymástól, más igények más rendszert követelnek meg. Egy riasztó rendszer a legegyszerűbb esetben csupán az ajtónyitásra riasztást leadó készülékből állhat, de ennél sokkal összetettebb esetek is megvalósíthatóak. A riasztórendszerek bővítésére ma már számos csúcstechnikai eszköz áll rendelkezésre, a bővítés mértékét csakis a létjogosultsága határozza meg. Nyilván egy családi ház esetében nincs szükség olyan technológiák felvonultatására, mint egy nagyobb komplexum esetében, ahol a riasztórendszerek mellett kül- és beltéri biztonsági kamerák, beléptető rendszerek, tűzjelzők, szén-monoxid érzékelők állnak rendelkezésre.

Riasztó rendszerek ellenőrzése

Minden technikai eszköz meghibásodhat, üzemképtelenné válhat. Nem kivételek ez alól a riasztó rendszerek sem, amelyek megbízhatóságát a folyamatos és rendszeres ellenőrzéssel biztosíthatjuk. Ennek legegyszerűbb módja a próbariasztás, amelyet távfelügyelet esetén természetesen előzetesen egyeztetni kell. Ezzel a módszerrel ellenőrizhető az elektronikai és optikai berendezések üzemképessége és a kommunikáció a távfelügyelet felé. Mindemellett éves szinten javasolt a teljes rendszer ellenőrzése szakember segítségével. Ezt az ellenőrzést hosszabb áramszünet után is érdemes megejteni. Külön figyelmet érdemelnek az akkumulátorok, amelyek működése véges időtartamra korlátozódik, illetve a csatlakozások épsége is odafigyelést igényel.

Riasztó rendszerek : Hogyan működik egy modern riasztó rendszer? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választáshoz? Hogyan lehet költséget megtakarítani már a tervezés alatt?

A riasztó rendszer működése röviden:

A riasztó rendszer lelke egy központi egység, mely adott esetben csatlakoztatva van távfelügyeleti szolgáltatáshoz is. A rendszer irányító része egy LCD kijelző. Ezen keresztül állíthatunk be praktikus dolgokat, illetve ki és be kapcsolhatjuk a rendszert.

A rendszerhez csatlakoznak különböző érzékelők. Leggyakrabban mozgásérzékelő. Az érzékelő egy adott szöget (térszögben) figyeli a helységet, ha abban mozgást érzékel, azonnal jelez a központi egységnek, ami megkezdi a riasztást.

Lehetséges mozgásérzékelőn kívül nyitásérzékelő, üvegtörés érzékelő, füstérzékelő, CO2 érzékelő, valamint számtalan egyedi megoldás az igényekhez szabva.

Számtalan esetben már a rendszer tervezésekor jelentős összeg takarítható meg. Fontos felmérni saját magunknak, melyek a ház gyenge pontjai. Ilyen kockázatelemzést fogunk végezni mi is telefonon Önnel egyeztetve, de nem árt ha felkészül erre a beszélgetésre. Egészen biztosan vannak otthonában olyan pontok, melyek nagyobb kitettségűek illetve olyanok is, melyek riasztóval történő felszerelése szükségtelen.

Választáskor érdemes figyelembe venni, hogy a riasztó rendszer tovább bővíthető kegyen, így elkerüljük a drága rendszerbővítő eszközöket.

Távfelügyelet akció
  1. (required)
  2. (required)