Mozgásérzékelő riasztó

A mozgásérzékelő riasztó használata a beltéri alkalmazások esetében nyújt kiváló megoldást. A mozgásérzékelő a felügyelt térben mozgást végző személy teste által visszavert sugarakat érzékeli. Noha a mozgásérzékelőket a riasztórendszerek felépítésén kívül számos feladatra alkalmazhatjuk (gondoljunk például a mozgásra felkapcsolódó lámpákra), a mozgásérzékelők egyik legjelentősebb felhasználási területe a biztonságtechnikához köthető. Egy ilyen biztonsági riasztó rendszer rendszerint mozgásérzékelőből, riasztóközpontból és jelzőegységekből épül fel. A jelzőegység leggyakrabban hangjelzést produkál, de fényjelzés, illetve a kettő kombinációja is elképzelhető.

Amikor a riasztó mozgásérzékelője a megfigyelt térben állapotváltozást észlel, azonnali jelzést küld a riasztóközpontnak, ami működésbe hozza a jelzőegységet. A mozgásérzékelők a felügyelt tér olyan változásait is képesek érzékelni, amelyek észlelésére az emberi érzékszervek aligha lennének képesek. Ilyen jelenségek lehetnek a környezettől idegen rezgések vagy a hőváltozások, illetve hőmozgások.
A mozgásérzékelők az alkalmazási területtől függően többfélék lehetnek, megkülönböztetünk beltérre és kültérre alkalmazott mozgásérzékelőket. A működési elv szerint ismerünk infravörös és ultrahangos technológiát alkalmazó mozgásérzékelőket, de találkozhatunk a mikrohullámú, valamint a radaros berendezésekkel is.

Igénytől, illetve a megfigyelt terület milyenségétől függően a látószög 90 és 360 fok között változhat, ami rugalmas szerelési és felügyeleti lehetőségeket biztosít számunkra. A megfigyelt terület alakja mellett a nagysága is fontos szerepet játszik egy mozgásérzékelővel ellátott riasztó rendszer tervezésekor. A különböző berendezések 10 métertől akár 200 méteres hatótávolsággal is rendelkeznek.
Mivel a mozgásérzékelők elektronikája és optikai elemei az idő előrehaladtával elöregedhetnek, ezért szükséges a rendszer időközönkénti ellenőrzése. Javasolt karbantartási szerződést kötni vagy egy-két évente felülvizsgálatot kérni a rendszerre. Így minden éjszakát nyugodtan tölthet és biztos lehet benne, hogy a riasztó működni fog, ha arra lesz szükség.

Mozgásérzékelő : a riasztó rendszerek alapvető kiegészítője a mozgásérzékelő. Ez a kiegészítő teszi lehetővé, hogy hatékonyan tudjon működni riasztó rendszerünk. Minden riasztó szett alapesetben tartalmaz mozgásérzékelőket.

Mozgásérzékelő

A mozgásérzékelő csatlakozhat vezetékkel vagy vezeték nélkül is a riasztó rendszerhez. Természetesen mindkét megoldásnak van előnye és hátránya is. Amennyiben vezeték nélküli mozgásérzékelőt választunk, megvan az elméleti esélye a meghibásodásnak, illetve az érzékelő frekvenciájának zavarására.

A vezetékes rendszert a közhiedelemmel ellentétben úgy is fel lehet szerelni, hogy nem jár a beépítés “rombolással”, ennek előnye, hogy a meghibásodás esélye nagyon kicsi.

Távfelügyelet akció
  1. (required)
  2. (required)