Lakásriasztó

A családunk védelme mindennél fontosabb. Szeretnénk biztonságban tudni a szeretteinket, otthonunkat és az értékeinket. Nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy a nem megfelelő közbiztonság és a bűncselekmények magas száma miatt állandó kiszolgáltatottságban kelljen élnünk. A megoldást a lakásriasztó rendszerek hozzák el, amelyek használatával eredményesen védekezhetünk a betörések és a jogtalan behatolások ellen, ráadásul a lakásriasztók használata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb költségekkel jár az úgynevezett élőerős őrzésnél. Arról nem is beszélve, hogy a minőségi lakásriasztó megoldások sokkal megbízhatóbb alkalmazások magánál az emberi jelenlétnél is. A riasztó nem pihen, nem alszik el, nem lankad a figyelme, nem megy ki a mosdóba és nem megtéveszthető.

Ma már akár a bevásárlóközpontokban is vásárolhatunk lakásriasztó alkalmazásokat. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy akár a sarki kisboltban is kapható megbízhatónak titulált riasztó berendezés, de valódi biztonságot csak úgy teremthet a családja és az értékei számára, ha szakemberekre bízza a lakásriasztó rendszer kiválasztását és felépítését.

Amikor egy-egy lakásriasztó felszerelése mellett döntünk, mindenképpen figyelembe kell vennünk azt a tényezőt, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége feltételeinek hiánytalanul megfeleljen a rendszer. Ennek köszönhetően a lakásbiztosítás jelentősen kedvezőbb feltételekkel köthető meg, akár 35-40 százalékot is spórolhatunk.

A lakás riasztó megoldásai új házban is

Amikor új ház építését végezzük, hajlamosak vagyunk a biztonságtechnikai megoldásokat a munkálatok végére hagyni, noha ezeket célszerű lenne időben elvégezni. A behatolások és lopások már akkor veszélyt jelenthetnek, mikor a lakók még nem vették birtokukba a lakóházat. Emellett fontos elmondani, hogy célszerű már akkor felkeresni a biztonságtechnikával foglalkozó szakembereket vagy cégeket, mikor a villanyhálózat becsövezése még nem történt meg, de már tető alá került az épület. Ekkor a leginkább célszerű megtervezni a riasztó rendszert, a gyengeáramú kábelcsatornákat megfelelően elhelyezni. A riasztó rendszer költségei olykor nagyobb összeget jelenthetnek, de egyetlen egy betörés sokkal nagyobb kárt okozhat, mint a riasztó rendszer teljes költsége.

Lakásriasztók a különböző lakóépületekben

Attól függően, milyen típusú lakóházak riasztó rendszereiről van szó, az igények és a szükségességek nagyban változnak.

A családi házak a leginkább kiszolgáltatott épületek a betörésekkel szemben, ezért ezeknek az épületeknek az esetében csakis a teljeskörű riasztó védelem szolgáltat megfelelő megoldást. A családi lakóházak esetében a szakemberek olyan rendszer kiépítését ajánlják és végzik el, amely figyelembe veszi az adott épület adottságait, hiányosságait és a lakók mindennapi szokásait. Ez utóbbi szempont roppant lényeges, hiszen minden biztonságtechnikai rendszert úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy az ne zavarja a lakók életét és szabad mozgását, emellett természetesen száz százalékos védelmet kell nyújtson az illetéktelen behatolásokkal szemben. Fontos, hogy a lakók nyugodtan kimehessenek éjszaka a mosdóba, bármikor kinyithassák az ablakot, szabadon mozoghassanak a lakásban, a betörés azonban riasztást idézzen elő. Lakóházak esetében gyakran az infrás védelem és az úgynevezett héjvédelem együttes alkalmazását részesítjük előnyben.

Társasházak esetében is javasolt a teljeskörű riasztó rendszer kiépítése, lehetőleg kültéri jelzőberendezés alkalmazása mellett. Az ablakok, ajtók biztosítása elsődleges fontosságú, de az elérhető első emeleti erkélyek, ablakok védelme is roppant fontos. A kétszintes társasházak esetében a hálószobák gyakran az emeleten kapnak helyet, így a földszint zavartalan terep lehetne egy betörő számára.

Lakásriasztó választási segédlet. Milyen a jó lakásriasztó? Mit kell tudnom a választás előtt? Hogyan lehetséges jelentős költség megtakarítása már a tervezés alatt?

Lakásriasztó választás előtti kérdések:

 • Hány helységet szeretnék védeni?
 • Szükség van e valahol: mozgás-, füst-, nyitás-, co2 érzékelőre?
 • Vezetékes vagy vezeték nélküli?
 • Lesz e bővítve várhatóan a rendszer?

Ha ezekre a kérdésekre választ tudunk adni, akkor már jó esélyünk van arra, hogy megtaláljuk  a megfelelő rendszert. Alapesetben rengeteg kész un. riasztó szettel találkozhatunk, nagyon kedvező áron. Érdemes azonban átnézni ezeket a lakásriasztó szetteket, mert gyakran rejtett “meglepetéseket” is tartalmaznak. Nem bővíthetőek tovább, silány minőségű kiegészítőkkel vannak csomagolva, stb..

Mi a minimum egy lakásriasztó szettnél?

 • Lakásriasztó központi egység
 • Lakásriasztó LCD vezérlő
 • Mozgásérzékelők
 • 1 db nyitásérzékelő a bejárati ajtóra
 • Kültéri sziréna

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb biztonságban a lakótelepi lakások lakói vannak, akik a felsőbb szinteken laknak. A lakótelepeken a földszinti és a legfelső emeleti lakások nevezhetők a leginkább kiszolgáltatottnak. Az egyéb szinteken egy alapkiépítés és a távfelügyeleti rendszer megfelelő biztonságtechnikai védelmet szolgáltat. A földszinti lakások esetében viszont külön figyelmet kell szentelni minden egyes ablakkal ellátott helyiségnek, itt általában az úgynevezett héjvédelem tökéletes megoldást jelenthet, ami valójában az ablakok nyitásérzékelővel való felszerelését foglalja magába. Az erkélyek védelme a legfelső szinten lehet kiemelt fontosságú, illetve azokon az egyéb szinten lévő erkényeken, ahol a szomszédos erkélyről vagy párkányról át lehet mászni.

Távfelügyelet akció
 1. (required)
 2. (required)