Lakásriasztó szerelés

A lakások védelmére elsősorban más épületek, objektumok esetében is használt behatolást figyelő berendezéseket alkalmazzuk. Egy lakás esetében a biztonságtechnikai eszközök közül a legfőbb szerepet azok a berendezések kapják, amelyek kifejezetten a lakás viszonyaihoz alkalmazkodnak. Tehát a lakásriasztó rendszer kimondottan lakások biztosítására kialakított rendszerek.

A lakások védelme nagyban különbözik a lakóházak riasztó megoldásaitól, mivel a lakáshoz nem tartozik kert, melléképület vagy más objektum, melyet felügyelet alatt kellene tartani. Ebből kifolyólag a legtöbb esetben csupán beltéri védelemről beszélhetünk.

Lakások esetében is fontos szerepet játszik a mechanikai védelem, amely alatt elsősorban a megfelelő minőségű bejárati ajtót és a biztonsági zárat értjük. Földszinti lakás esetében a vasrács jelentős védelmet szolgáltat, habár ennek esztétikai megjelenése általában nem túl előnyös.

A lakások riasztó védelmi felépítése a térvédelem és az úgynevezett héjvédelem kialakítását foglalja magába. A térvédelem a beltéren történő mozgások észlelését foglalja magába, amely felügyelete megfelelő mozgásérzékelőkkel történik. Ennél a védelmi módszernél főszerep jut a mozgásérzékelőknek, ezért különösen fontos a megfelelő minőségű és tökéletesen megbízható berendezés alkalmazása. A kiválasztást ajánlott a szakemberekre bízni.

A héjvédelem a külső nyílászárók, illetve az ezekhez tartozó üvegfelületek védelmét jelenti. A megbízhatóságot növelhetik a nyitásérzékelők, a vagyonvédelmi célokra készített szúnyoghálók vagy az üvegtörés érzékelők is. Természetes, hogy a harmadik emeleti lakás ablakának védelmére nem érdemes nagyobb összeget áldozni. A lakásriasztó rendszer kialakításánál a héjvédelem elsősorban a földszinti lakások esetében jelentős, illetve azokban a lakásokban, ahol az erkély valamilyen módon megközelíthető, akár a szomszéd erkélyről átlépve. Sokkal nagyobb szerep hárul viszont a bejárati ajtó védelmére.

A lakásriasztó rendszer tervezésénél szükségtelen azokat a helyiségeket mozgásérzékelővel ellátnunk, amelyek csakis a bejárati ajtó, vagyis egy másik mozgásérzékelő felől közelíthetőek meg.