Kültéri riasztó

A biztonságtechnika legfőbb feladata a magántulajdon védelme, amely sok esetben a lakóházhoz tartozó kerttel, udvarral, birtokkal kezdődik. Ebből adódóan a kültéri riasztó rendszerek alkalmazása egyre nagyobb teret hódít. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen szeretnénk az illetéktelen behatolókat minél távolabb tartani a lakásunktól és az értékeinktől. Ipari területen és gazdasági udvarokon számos értékes eszköz és áru lehet elhelyezve, amelyek elzárása szinte lehetetlen, de a magánházak esetében is egyre nagyobb igény mutatkozik a kültéri riasztó rendszer alkalmazására.

A kültér védelmére számos mechanikai eszköz áll a rendelkezésünkre, emelhetünk magas falakat, kihúzhatunk szögesdrótot, erős kapukat helyezhetünk el. Mindezek jelentősen növelik a biztonságot, de minden fal átmászható, minden szögesdrót átvágható, ezért a nagyobb biztonság érdekében érdemes megbízható kültéri riasztó megoldásokat választani.

A kültéri riasztók használatának legnagyobb előnye az élőerős őrzéssel szemben maga a költséghatékonyság. Egy kisebb gazdasági udvar megbízható őrzéséhez is legalább két őr szükséges. A legtökéletesebb védelmet mégis a mechanikai, az elektronikai és az élőerős őrzés kombinálásával érhetjük el.

A kültéri riasztók esetében használatos mozgásérzékelők jellegzetessége a beltéren is használatos társaikhoz viszonyítva leginkább az időjárás viszontagságainak is ellenálló külső tokban rejlik. Éppen ebből adódóan, hogy a kültéri mozgásérzékelők kevésbé érzékenyek a környezet változásaira, a precizitásuk elmarad a beltéri társaiktól, így több téves riasztást adhatnak. A közönséges kültéri mozgásérzékelők hatásköre nem túl nagy, általában 20 méteres távolság megfigyelésére alkalmasak. Ezek a kivitelek elsősorban épületek közötti térben kínálnak tökéletes megoldást.

Természetesen a kültéri mozgásérzékelők között is találunk professzionális megoldásokat, ahol többszörös infra letapogatás mellett mikrohullámú érzékelés is dolgozik. Ezek a rendszerek viszont igen magas költséggel alakíthatóak ki, tehát érdemes meggondolni, szükségünk van-e rá. A kültéri védelem palettáján a mozgásérzékelők mellett olyan berendezések is találhatóak, amelyek a mai napig nem terjedtek el. Ilyenek például a lépésérzékelők és a térérzékelők.