Ház riasztó

A ház riasztó rendszer a nevéből adódóan olyan rendszert jelent, amely egyedülálló családi házak védelmére lett kialakítva és ezek riasztó megoldásait képes ellátni maradéktalanul. Amikor a ház riasztóról beszélünk, ki kell hangsúlyozni, hogy a riasztó rendszer nem képes megakadályozni az illetéktelen személy vagy személyek bejutását a ház magánterületére, viszont hang- vagy fényjelzéssel reagál a behatolás tényére, amely a legtöbb esetben önmagában elegendő a betörés meghiúsításához.

A ház riasztó esetében sajátos és specifikus, kifejezetten a családi házak védelmére kialakított berendezésekről nem beszélhetünk, mivel az eszközök nagyban megegyeznek egy lakás vagy egy középület biztonságtechnikai megoldásainál használatos eszközökkel. Az viszont egyértelmű, hogy más paraméterekkel rendelkező berendezésekre van szükség, mint például egy hatodik emeleti lakás esetében.

Egy ház riasztó rendszerének megtervezése alkalmával számos szempontot kell figyelembe vennünk. Biztonságtechnikai szempontból is alapvető különbségek vannak egy kétszintes családi ház és egy nyaraló között, de ugyanakkor lényeges kérdés a házban található értékek nagysága, illetve folyamatosan lakják-e az ingatlant vagy csak évi néhány hetet töltenek el benne.

A családi házak riasztó rendszerének kialakításában a legnagyobb különbséget az adja a lakásriasztókhoz viszonyítva, hogy a ház esetében a falakon kívül is létezik védendő terület, ahol értékek lehetnek elhelyezve. Valamint nem feledkezhetünk meg a garázs, a pince és egyéb melléképületek esetleges védelméről sem. Tehát egy ház riasztó rendszerének minőségi kivitelezése számos ponton megfelelő körültekintést igényel. Ebből a szempontból a társasházak védelme nagyban megegyezik a családi házak esetével.

A ház riasztó esetében javasolt időközönként, akár hetente vagy kéthetente tesztelni a riasztó rendszert éles riasztással. Ez a tesztelés mentheti meg az értékeinket, ha valamely elektronikai vagy optikai elem elöregedne.

A riasztó rendszerek kiépítése mellett fontos megfelelő figyelmet szentelnünk a mechanikai védelemre is. Helyezzünk el rácsokat a földszinti ablakokon, a kapu, a kerítés és a bejárati ajtó legyen erős és megbízható! Lehetőleg válasszunk minőségi biztonsági zárakat!