GSM riasztó

Mint tudjuk, a riasztó rendszerek hangjelzéssel reagálnak az illetéktelen behatolások esetében, ám ez önmagában nem elegendő megoldás, ha a jogtalan behatolás tényéről sem egy biztonsági őr, sem egy távfelügyeleti központ nem értesül. A távfelügyelet felé a kommunikáció gyakran vezetékes telefon hálózaton történik, amelyet a vezeték átvágásával könnyedén hatástalanítani lehet. Így a betörésről a riasztó képtelen értesítést küldeni, a hangjelzést csak a néhány közelben tartózkodó személy, szomszéd fogja hallani, akik nagy valószínűséggel nem fognak intézkedni. Erre a problémára jelentenek megoldást a GSM riasztók, amelyek biztonságossá teszik a riasztóközpont jelzésének átvitelét.

A GSM berendezés megtalálható önálló riasztóként alkalmazva vagy külön modulként felszerelve egy meglévő riasztóközpont mellett. Ebben az esetben a GSM modul veszi a riasztó központ jeleit, melyeket egy biztonságos GSM csatornán továbbít.

A jelátvitel két különböző módon, kapcsolt vonali adatcsatornán keresztül (GSM) vagy csomagkapcsolt üzemmóddal (GPRS) történhet. A GPRS csatornákon keresztül a GSM riasztók biztonságosabban és gyorsabban képesek a jelátvitel bonyolítására.

Tehát ezek alapján ki lehet jelenteni, hogy előnyösebb olyan GSM riasztót választani, amely elsődleges jelzésátvitele GPRS csatornát keresztül történik, tartalék megoldásként pedig a GSM kapcsolt vonali adatcsatorna jelent biztosítékot. A GSM kapcsolt vonali átvitel ellenőrzésére szolgál az úgynevezett periodikus ellenőrző jelentés, amelynek köszönhetően a kapcsolat ellenőrzése folyamatosan ellenőrzésünk alatt tartható. A kapcsolatban fellépő meghibásodásról annál hamarabb szerzünk tudomást, minél gyakoribb ellenőrzést végzünk. A csomagkapcsolt üzemmód esetében ugyanez az ellenőrzés sokkal egyszerűbb és kisebbek a költségei, ezáltal sokkal gyakrabban elvégezhető művelet az úgynevezett lekérdező parancsok segítségével.

Tehát tartsuk szem előtt, hogy a vezetékes és a GSM GPRS kommunikáció párosításával nagyobb adatátviteli biztonságot érhetünk el, vagyis csökkenthető a jelzéstovábbítás elmaradásának esélye.