DSC riasztó

A DSC riasztó rendszer teljeskörű megoldásokat kínál az otthona riasztótechnikai kialakításában. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a minőségi termékek elérhető áron vásárolhatóak meg. A rendszer működéséért a központi vezérlő egység felelős. Az áramellátásért felelős tápegység, valamint az áramszünet esetére beépített akkumulátor is itt található. A központi vezérlő egység tartja a kapcsolatot a nyitás-, illetve mozgásérzékelő szenzorokkal. A központi egység érzékeli a nyitás- és mozgásérzékelő szenzorok megváltozott jeleit, ezáltal üzembe helyezi magát a riasztó berendezést, amely hang- vagy fényjelzést hoz működésbe.

Amennyiben a rendszer távfelügyelettel van ellátva, akkor a központi vezérlő egység jelet küld a szerződött távfelügyeleti szolgálat irányába. A DSC riasztórendszer magas fejlettségi szintjét bizonyítja a két különböző működési mód, amelyek igény szerint változtathatunk. A DSC riasztó egyik használati módja a távolléti üzemmód, amelyet akkor alkalmazunk, mikor nem tartózkodunk otthon, tehát üres a lakás vagy a ház. Ez az üzemmód kiválóan alkalmazható hosszabb távollét esetében, például egy nyaralás alkalmával. A DSC riasztó másik használati módja az éjszakai üzemmód, amikor a lakásban tartózkodunk, de a riasztó aktív állapotára van szükségünk. Ezekhez a riasztókhoz tartozik egy kód, amely a helyi riasztás megszüntetését teszi lehetővé, azonban a riasztás jelét továbbítja a távfelügyelet felé. Ez a megoldás akkor válik igazán lényegessé, mikor a lakó kényszer hatására kénytelen megszüntetni a riasztó fény- vagy hangjelzését. Mivel a távfelügyelet a jelet rögzítette, így azonnali intézkedés történt, amelynek köszönhetően várhatjuk a segítséget. Így a körülményes vagy lassan dolgozó rabló akár a helyszínen tetten érhető.

A DSC vezérlő egységeihez kapcsolódó érzékelők több beállítási móddal szolgálnak, így akár kisállat biztos üzemmód is beállítható. Ez a beállítás akkor fontos, mikor a lakásban kisebb állatok mozognak szabadon. A kutyáknak vagy a cicáknak nem tudjuk elmagyarázni, hogy ne sétáljanak a mozgásérzékelővel ellátott területen, viszont a berendezésünket beállíthatjuk egy bizonyos testtömeg feletti riasztásra, ami alapján a háziállataink szabadon mozoghatnak anélkül, hogy riasztást okoznának.

A DSC riasztók magyar nyelvű kijelzéssel is megvásárolhatóak, ezáltal azok is könnyedén elsajátíthatják a használatát, akik nem beszélnek idegen nyelveket. Fontos még megemlíteni az események tárolását, aminek köszönhetően nyomon követhető a rendszer utolsó 500 ki- és bekapcsolása, valamint a riasztások ideje.

A DSC riasztó rendszerek a behatolások elleni védekezés mellett számos veszélyt jelentő tényezővel szembeni riasztásra alkalmasak. A DSC ajtó-ablak betörés érzékelőt reed kapcsolóval látták el, a biztonságát pedig szabotázsvédelemmel növelték. Alap kivitelben zárt külső bemenettel rendelkezik. A füstérzékelő belső, dupla hőérzékelővel készül, veszély esetén 85 db-es hangot bocsát ki. A készüléken tesztelésre alkalmas gombot is találunk, amivel bármikor meggyőződhetünk a termék rendes működéséről. A szén-monoxid érzékelő vezeték nélküli technológiát alkalmaz a jelátvitelhez. Szintén 85 db-es hangon riaszt. A készülék szabotázs érzékelővel van ellátva. Az érzékelő borításán fedélzeti LED kijelzők kaptak helyet, ezzel növelve a láthatóságot. A beázás érzékelő szintén rendelkezik szabotázs védelemmel, illetve áramszünet érzékelővel. A berendezéshez egy 5-6 évig működő lítium elem szolgáltat megfelelő táplálást. A berendezésekhez DSC távirányító használható, amely karcolásmentes gombokkal készül és vízálló. Szintén lítium elemmel működik. Úgynevezett pánikfunkcióval is ellátták, ami három másodperces késleltetéssel a téves riasztások ellen nyújt némi védelmet.